Baktericidne svetilke so že dolgo cenjene naprave, ki zagotavljajo čist zrak in površine v zdravstvenih ustanovah. Baktericidna svetilka UV-C je razkuževalna naprava. S pomočjo baktericidnega UV-C sevanja ultravijolična svetloba učinkovito uniči in deaktivira vse mikroorganizme. Svetilke oddajajo sevanje z valovno dolžino 253,7 nm, ki učinkovito uničuje viruse, bakterije in plesni.

Baktericidne svetilke je mogoče razdeliti, predvsem zaradi njihovega delovanja in uporabe, na tri segmente:.

  • Baktericidne  svetilke z neposrednim delovanjem, ki jih je treba uporabiti po tem, ko vse osebe zapustijo prostor. 
  • Pretočne baktericidne svetilke – recirkulatorji, ljudje lahko med delovanjem ostanejo v prostoru,
  • Svetilke z dvojno funkcijo – opravljajo funkcijo čiščenja zraka in površin.

UV-C na svetovnem prizorišču

Številne študije, izvedene po vsem svetu, potrjujejo učinkovitost in varnost uporabe UV-C svetlobe v boju proti bakterijam in virusom.

Raziskavo je med drugim izvedla raziskovalka dr. Miriam ER Darnell

Miriam ER Darnella z Nacionalnega inštituta za alergijo in nalezljive bolezni v ZDA in njena ekipa sta izvedli raziskave o tem, kako odpraviti virus SARS CoV.

Preskusi so bili izvedeni pri temperaturi nad 75 ° C, uporabljeni so bili testi: zelo močne kisline> pH 8, formalin, glutaraldehid, žarki UV-B in UV-C.

Študije so potrdile, da je UV-C sevanje najučinkovitejše v boju proti virusu SARS CoV.

Raziskava dr. Shu-Ming Duan

Kitajski inštitut za nadzor in preprečevanje nalezljivih bolezni, ki ga vodi dr. Shu-Ming Duan je dokazal, da UV-C svetloba uniči virus SARS CoV. Obsevanje je bilo izvedeno z žarki manjše moči in na večji razdalji kot v raziskavi dr. Miriam ER Darnell.

Po mnenju zdravnikov med razkuževanjem z UV-C svetlobo sevanje ubije vse patogene v bližini, vključno s koronavirusom.

Zgornji testi bi morali biti zadosten razlog, da dekontaminacija z uporabo UV-C svetlobe ne postane le dodatek k sanitarnim in epidemiološkim standardom, ampak tudi osnova.

Najcenejša in zelo učinkovita rešitev – dezinfekcija z uporabo baktericidnih »pretočnih sijalk UV-C« – recirkulator:

  • UV-C žarki uničijo vse mikroorganizme, viruse, bakterije in njihove spore, dezinfekcijo z uporabo UV-C svetilke lahko izvaja vsak od nas brez posebnih kvalifikacij, v primeru pretočnih svetilk – recirkulatorjev  se lahko razkuževanje izvaja v prostorih, kjer so prisotni ljudje in živali,
  • UV-C sevanje ne pušča sledi, deluje takoj,
  • Naprave UV-C so energetsko učinkovite-zagotavljajo optimalno donosnost naložbe
  • ni potrebe po zračenju prostorov
  • ni potrebe po uporabi dodatnih zaščitnih ukrepov, kot so maske  v prostorih (je pa priporočljivo)
  • Tudi glavni sanitarni inšpektorat (GIS – Poljska) ima svoje stališče glede delovanja UV žarnic. V svojih sporočilih glede standardnih metod razkuževanja, kot so pogosto umivanje rok, pravila kihanja in kašljanja, ohranjanje varne razdalje, izogibanje dotika nosu in ust, omenja UV-C  kot enega od uspešnejših načinov preprečevanja okužbe s SARS CoV-2.