Nekaj več kot pred letom dni, nas je presenetila pandemija. Že v času postopne normalizacije stanja, pa se je napovedoval četrti val.
Sedaj se moramo soočiti z novo resničnostjo in z novimi omejitvam. Poskrbeti moramo za varnost sebe, svojih najdražjih, kakor tudi vseh na delovnih mestih, obiskovalce raznih objektov, šole, čakalnice, ….. Beseda varnost je dobila popolnoma nov pomen, novo dimenzijo. In pri tem velja, da bomo za zaščito vseh v celotni verigi, morali vložiti veliko truda. Navkljub dosedanjim ukrepom se še nismo uspeli obraniti pred COVID-19. Pomeni to, da se nima smisla braniti, ukrepati. Ravno nasprotno!

Kako zaščititi sebe in svoje ljubljene pred COVID-19?

Maske

Maske so zdaj splošno dostopne, poceni in enostavne za uporabo. Po zadnjih raziskavah se je izkazalo, da so eno najučinkovitejših sredstev osebne zaščite zaradi dejstva, saj se virus prenaša po kapljicah v zraku. Zato ne zanemarjajte predpisov in če obstaja odredba o prekrivanju nosu in ust, bi jo morali upoštevati, tudi če ne bi bila obvezna. Posebej to velja, kadar se gibljemo zunaj kroga družine.

Dezinfekcija rok

Posebno pozornost je treba nameniti razkuževanju rok s pripravki, primernimi za ta namen. Nenehno smo izpostavljeni dotikanju predmetov, ki so potencialno okuženi s koronavirusom: ročaji na vratih, ročaji, izdelki in nakupovalni vozički, oprijemi, tipkovnice bankomatov in druge naprave ter celo zasloni naših pametnih telefonov. Zato bi morali po vsakem stiku s takšnimi stvarmi razkužiti roke. Najbolje je, da vedno nosite majhno posodo z razkužilom ali antibakterijskimi robčki. Slednji so tako praktični, da lahko dodatno razkužijo ročaj ali zaslon na dotik bankomata.

Osebna higiena

Po vsakem povratku domov se je dobro preobleči in oprati tisto, v katerem smo bili zunaj. Poleg tega, če je s strani proizvajalca dovoljeno, je smiselno prati pri višjih temperaturah, da odstranite potencialne bakterije in viruse. Redno pranje celega telesa tudi pomaga pri zaščiti.

Dezinfekcija prostorov

V vsakem stanovanju je veliko občutljivih točk, ki se jih še posebej pogosto dotikamo. To velja na primer za ročaje na vratih, telefonske zaslone in stikala za luči. Zato jih ne pozabimo razkužiti z ustreznimi sredstvi. V prostoru, posebej če je le-ta zaprt, pa je tudi zrak, kateri je »onesnažen« z virusi. Tonamensko uporabljamo recirkulatorje za dezinfekcijo zraka. Ta dezinfekcija poteka tako, da recirkulator vleče »onesnažen« zrak v sebe, ga usmeri mimo UV-C svetlobe katera »ubije« viruse in tak »očiščen« zrak na drugi strani spusti v prostor.
Prav ta namen imajo Recirkulatorji Exterya. Primerno za prostore, kjer so ljudje stalno prisotni.
Za samo razkuževanje opreme v prostoru pa se uporablja svetilke Exterija, katere svetijo direktno na površino in na ta način to površino razkužijo. To je primerno za prostore, kjer ali kadar v teh prostorih osebe niso prisotne.