Ultravijolična svetloba – učinkovito orožje proti Kovid  pandemiji

Boj proti epidemiji koronavirusa je pustil pomemben pečat v različnih gospodarskih sektorjih. Socialni odnosi, medosebni stiki in gospodarske vezi so oslabljeni. Trenutne razmere pandemije so bolj ali manj prizadele skoraj vsako področje življenja. Zato ni presenetljivo, da se za omejevanje negativnih učinkov epidemije razvijajo nove in nove rešitve za okrepitev boja proti virusu. Ena od inovativnih idej poljskega podjetja je uporaba »razkuževalnih svetilk« v večjem obsegu kot prej. Predstavljajo varnost, ki skupaj z vzdrževanjem osebne higiene zagotavljajo zdravstveno varnost.

Boj z uporabo različnih metod

Vladne omejitve, uvedene v mnogih državah po svetu, silijo podjetnike, da prilagodijo svoje dejavnosti spreminjajočim se epidemičnim razmeram. Namenjene so zmanjšanju širjenja škodljivega patogena, ki lahko resno ogrozi zdravje in življenje ljudi. Metode boja proti pandemiji niso omejene na uporabo le nekaj orodij. Spekter metod je zelo širok in se postopoma širi. Dobro je znano, da socialno oddaljevanje in pokrivanje ust in nosu v veliki meri ščiti ljudi pred izpostavljenostjo koronavirusu – prenosu le-tega. V nekaterih primerih pa ti previdnostni ukrepi morda ne bodo učinkoviti. To še posebej velja na mestih, kjer je veliko osebne izmenjave in gibanja ljudi. Gre predvsem za delovna mesta, javne prostore, hodnike, trgovine in druge skupne prostore. Tam bi bilo treba stopnjo zaščite pred virusom znatno povečati. Postavljajo se razpršilniki z razkuževalno tekočino,  sistematično se meri telesna temperatura obiskovalcev. Komplementarna rešitev je uporaba mikrobioloških žarnic, ki uporabljajo sterilizacijske ultravijolične žarke, ki deaktivirajo patogen.

Uporaba UV-C svetlobe pri pandemiji

Učinkovitost sterilizacijskih svetilk z ultravijolično svetlobo temelji na popolni odstranitvi škodljivega virusa iz razkuženega prostora. Svetilke so ena najmočnejših rešitev, zahvaljujoč kateri lahko odstranite tudi druge patogene: spore, glive, bakterije. Izpostavljenost UV-C žarkom je močnejši ekvivalent uporabe UV-A in UV-B sevanja. Prav žarek dolžine 100 do 280 nanometrov je sposoben učinkovito odpraviti nakopičene patogene, zato se uporablja v bolnišnicah, laboratorijih, zdaj pa tudi na drugih mestih, ki zahtevajo sistematično razkuževanje. V dobi pandemije koronavirusa  baktericidne žarnice popolnoma ustrezajo sistematiki razkuževanja. Uporabljajo se lahko povsod, kjer je treba očistiti zrak in površine, da dosežemo biološko čistost. Zahvaljujoč družbeni potrebi, volji po zaščiti in pridobivanju sterilnosti se gradijo nove in novejše naprave. Nekatere ponujamo kot poljski profesionalni proizvajalec razkuževalnih svetilk. Zanimivo je, da poleg tradicionalnih sterilizacijskih svetilk, ki se uporabljajo v majhnih prostorih, obstajajo tudi naprave za veliko uporabo. Industrijske svetilke lahko zaradi svojih lastnosti razkužijo velika skladišča, tovarne in proizvodne linije. Zahvaljujoč tem lastnostim so svetilke učinkovito orožje v boju proti epidemijam.